Mammans matsida

Jag älskar mat. Ända sedan jag var liten har jag läst recept. Det började hos mormor, i hennes ”Året runt”, som jag bläddrade i varje gång vi hälsade på. Allt lät så gott! Jag klippte ur och sparade. Men jag lagade aldrig. Hemma lagade mamma maten. Någon enstaka gång pappa, men mest mamma. Aldrig jag. Inte förrän jag i 14-års åldern skulle överbevisa en vän som valde att bli vegetarian. ”Man kan inte inte äta kött”, sa jag bestämt, ”jag ska bevisa det”. Efter det var jag tvungen att göra mitt yttersta för att avstå kött och när jag sedan misslyckades skulle jag ha bevisat saken. Efter cirka sex år började äta kött igen och hade istället bevisat att det är praktiskt möjligt, även för en inbiten köttätare, att övergå till en vegetarisk kost.

Jag lagar fortfarande sällan mat enligt de recept jag läser, men jag inspireras konstant av dem! Alla recept som jag visar här är ”utan husmorsfasoner” som min matlagningslärare en gång sa. Jag höftar, varken väger eller mäter exakt. Jag blandar ett recept med ett annat och ersätter råvaror med det jag har tillgång till. Framför allt smakar jag. Problem kan dock uppstå vid kakbak, som kräver lite mer finlir. Där försöker jag verkligen att skärpa mig. Att väga och mäta, strukna mått…

Jag hoppas att mina bilder och texter kan fungera som inspiration!

Kommentera